czwartek, 14 maja 2009

Ulubione smaki


Pół jesieni, całą zimę i kawałek wiosny czekałem na taką potrawę. To mój ulubiony sos koperkowy, oraz polane nim jajka na twardo i ziemniaki. Pychotka. Danie będzie jeszcze smaczniejsze z młodymi ziemniaczkami. Już są, ale czekam aż stanieją i będą trochę większe.
Na górnym zdjęciu posiekany koperek, poniżej obiadek.

Przepis na sos koperkowy

W zależności od zapotrzebowania jedną lub dwie wiązki koperku oczyścić i drobno (ale bez przesady) posiekać. W rondelku lub garnku w którym będziemy pichcić sos przygotować sporo zasmażki (jasnej). Gdy gotowa, dolewać powoli zimnej wody, aż nabierze konsystencji sosu. Zagotować na wolnym ogniu i wsypać koperek, wciąż mieszając. Chwilę podgotować, posolić, ewentualnie dolać wody (można gorącej), gdy sos jest zbyt gęsty. Do wszystkiego wlać 250 g kwaśnej śmietany i zamieszać. Całość można przyprawić do smaku pieprzem i maggi (lub odrobiną sosu sojowego).

Brak komentarzy: