czwartek, 30 kwietnia 2009

Przepis

Upiekłem kolejny raz momoringowca, ale tym razem przekazuję szanownym czytelniczkom i czytelnikom przepis na to pyszne ciasto. Kilka lat temu dostałem od Ayano taki przepis na ciasto brzoskwiniowe lub ananasowe:

Składniki

200 g mąki
160 g cukru
200 g margaryny
4 jajka
puszka brzoskwiń lub ananasów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego (wanilinowego)

Przygotowanie masy ciastowej

Cukier utrzeć z margaryną na miękką i gładką masę. Dodać 4 żółtka i ucierać. Mąkę przesiać i dosypać do masy, mieszać. Wsypać proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ubić białka na sztywną pianę i dodać razem z posiekanymi owocami, wymieszać dokładnie i wylać masę do formy, lub prodiża. Piec 45 minut. Sprawdzać drucikiem.

Ciasto wg przepisu Ayano było bardzo dobre, ale chciałem jeszcze lepsze, więc wymyśliłem dodatki. Zamiast margaryny stosuję masło, bo smaczniejsze i wygodniejsze - kostka masła waży 200 g, margaryny 250 g. Masło wyjmuję z lodówki dzień wcześniej, żeby było miękkie. Stosuję też cukier-puder, bo łatwiej się uciera. Do masy dodaję 2 opakowania rodzynek po 100 g, a także 2 aromaty do ciast: migdałowy i cytrynowy. Proszku do pieczenia i cukru waniliowego daję po 2 łyżeczki. Obieram 4 - 5 jabłek i kroję na płaskie cząstki (ćwiartka na 3 części), a nastepnie blanszuję na słodko, czyli duszę w syropie cukrowym (mała ilość wody ze sporą ilością cukru) z dodatkiem cynamonu w proszku. Niewielką ilość kawałków jabłek dodaję do posiekanych brzoskwiń, a większość układam na wierzchu masy w prodiżu. Z powodu tej warstwy jabłek pieczenie przedłużyłem do 50 - 55 minut.
Podaję uzupełnioną listę składników:

200 g mąki
160 g cukru-pudru
200 g masła
4 jajka
Puszka brzoskwiń
4 - 5 jabłek
2oo g rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Aromat migdałowy
Aromat cytrynowy
Cynamon w proszku

Smacznego!

P.S. Zdjęcie ciasta zamieszczę, gdy będę mógł je wyjąć z prodiża. Na razie stygnie.

Brak komentarzy: