sobota, 24 września 2011

Sobotnie jedzenie


Mrożonki nie cieszą się u kulinarnych znawców poważaniem, ale niektóre z nich po odpowiednim uszlachetnieniu są bardzo smaczne. Na przykład mrożona zupa kalafiorowa; choć zawiera ziemniaki, obieram kilka niedużych, kroję w kostkę i wrzucam do wrzątku razem z całością. Dodaję też 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, potem kładę kluski z 1 jajka, a na końcu zabielam kwaśną śmietaną. Przyprawiam jarzynką typu vegeta, pieprzem i maggi. Taka zupa jest naprawdę smaczna i pożywna.
Na deser kupiłem w sklepie 2 gruszki. Skusiła mnie cena - 3,80 zł za 1 kg. Gdzie indziej takie wielkie gruchy kosztują ok. 6 zł za kilo. Obrane i pokrojone w cząstki będą świetne. Z miodem.

P.S. Kładzione kluski w tej zupie smakują wyjątkowo, bo w czasie ich przygotowywania do ciasta sypnąłem sporo soli i pieprzu. Mają charakter!

Brak komentarzy: