











Liście kapusty po zdjęciu z gorącej główki należy pozbawić zgrubień ostrym nożem (fot.5). Ugotować ryż. Przyrumienić cebulę na margarynie, następnie wrzucić na nią mielone mięso, najlepiej wołowo-wieprzowe. Podsmażyć razem, dobrze mieszając, można od razu trochę posypać solą i pieprzem. Dołożyć do tego ugotowany ryż i bardzo dobrze wymieszać na małym ogniu. Doprawić całość solą i pieprzem, zgasić grzejnik i farsz gotowy (fot.6). Można teraz łyżką nakładać odpowiednie porcje farszu na pozbawione zgrubień liście i zawijać ciasno, po pierwszym obrocie zakładając boki liścia do środka, dalej już zwijać do końca (fot.8 i 9). Na dno garnka położyć kilka "niedobrych" liści, żeby gołąbki nie przypalały się w trakcie duszenia (fot.11). Układać je ciasno (fot.12), wtedy w trakcie tego duszenia nie będą się rozwijały i zachowają swój kształt jako gotowa potrawa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz